hits

Maten du absolutt bør spise

03.07.2015 - 14:20 34 kommentarer

Denne uken skrev treningsblogger Cornelis Elander et innlegg om «maten du ikke bør spise». Jeg er veldig imot slike fyfy-lister når det kommer til mat, og mener de kun bidrar negativt. Vi vet alle innerst inne hva man bør spise mest av, og hva man bør vente med til helga kommer. Likevel trenger vi tilsynelatende at bloggere forteller oss hva som er forbudt å spise. 

For å ha én ting sagt før vi begynner: Cornelis er uten tvil en mann som kan mye om trening. Dette er absolutt ikke et personlig angrep på Cornelis, som jeg har hørt at er både flink og hyggelig, men mer et forsøk på å minne dere om hva mat egentlig er:

Noe veldig, veldig godt.

Les også Silje Bjørnstads sitt innlegg om saken: Vær så snill, dropp maten-du-aldri-bør-spise-masetFikk litt godteri hver dag

Jeg var 19 år før jeg visste hva karbohydrater var. Hjemme hos oss spiste vi likevel alltid sunn, variert mat. Vi snakket bare aldri om det.

Vi fikk litt godteri hver dag til barne-TV, spiste potetgull på lørdagene og masse pølse når vi grillet i skogen. I skogen var vi forøvrig nesten hver eneste søndag, enten til fots eller på langrennsski, så jeg tror ikke mamma bekymret seg så voldsomt for de pølsene. En bit sjokolade fikk vi også (og da snakker jeg ikke om den dustete mørke sjokoladen det oppfordres til «å nyte» i dag).

Alt dette gikk kjempebra. Vi spilte håndball, fotball, badminton og masse slåball i gata. Verken søstrene mine eller jeg var overvektige.

- Du har lagt på deg!

Den dagen jeg lærte hva karbohydrater var, ble livet litt kjipere. Jeg hadde akkurat backpacket jorda rundt og fikk fortalt av en teit kollega at jeg hadde lagt på meg. Men jeg var lykkelig, forelska i verden (og i en fire-fem gutter jeg hadde møtt på turen) og mente han tok feil.

Likevel tenkte jeg at jeg måtte prøve å unngå disse karbohydratene fra nå av. For de var jo ikke bra for meg, fikk jeg høre. 

I tillegg lærte jeg at pølser var fulle av dritt, og at man i alle fall ikke måtte spise pommes frites for det var FRITERTE KARBOHYDRATER! Og da ble man i alle fall tjukk.

Da jeg flytta til London som 21-åring løp jeg masse på tredemølla, spiste kyllingfilet og drakk «vodka, lime and soda» på byen (akkurat som Nicole Scherzinger, og vi vet alle at hun er kjempetynn). Det funka jo forsåvidt fint, men det var ikke det jeg tenkte mest på. Jeg tenkte mest på at jeg skulle ønske at jeg aldri hadde lært hva karbohydrater var. Fordi plutselig visste jeg hvor mange kalorier det var i et glass appelsinjuice også. Eller om røde eller grønne druer var «sunnest». Og det var informasjon jeg ikke trengte.

Du lever bare én gang

Heldigvis tok det ikke lang tid før jeg innså at friterte karbohydrater faktisk er veldig godt. Og at livet er kort, og at man innimellom bare må slappe skikkelig av og spise litt pommes frites og burger. 

Så kjære Cornelis Elander, det er mulig du følger disse reglene. Det er mulig du aldri spiser pommes frites, burger og sjokolade. Men da synes jeg faktisk synd på deg.

For du skriver ikke at dette er mat man skal unngå når man ønsker å gå ned i vekt, altså i en begrenset periode. Du skriver heller ikke at dette er mat man bør begrense inntaket av. Nei, du skriver at dette er 10 ting du mener man ALDRI skal spise eller drikke.

Pommes frites, potetgull, burger, pølser, alkohol, brus, saft, bensinstasjonboller, sjokolade (med unntak av én bit mørk sjokolade innimellom) og riskaker (?!). 

Fem spørsmål til Cornelis

Alt dette vil du at vi skal unngå. Hele tiden. Og da har jeg bare fem spørsmål til deg:

1) Har du aldri drukket øl i sola i Barcelona med bestevennene dine? Ingenting kjøler ned som en iskald pils. Kanskje tar man litt for mange øl, til og med. Bare fordi man har det så hyggelig.

2) Har du aldri spist sjokolade i sofakroken sammen med kjæresten din på en vinterdag? Og jeg mener skikkelig sjokolade, sånn med masse sukker!

3) Har du aldri sittet på en pub søndags formiddag med de du liker aller best og spist en skikkelig greasy burger med pommes frites? Fordi når man har hatt det skikkelig gøy på byen, da trenger man en burger. Også trenger man vennene sine, slik at man sammen kan komme frem til hvem det var som var dreit seg ut aller mest kvelden før. Så ler man litt av det.

4) Har du aldri vært så sulten at du tror du skal grine, men så kommer du på at du har en pose potetgull i skapet? For jeg lover deg, INGENTING smaker så digg som potetgull da!

5) Har du aldri vært på skitur med fine folk og grillet pølse rundt bålet? Kanskje tar man seg en øl til og med. Litt sjokolade også.

Cornelis, jeg oppfordrer deg til å prøve disse tingene. Fordi mat er ikke fyfy. Det er ikke noe man må kontrollere, passe på eller være redd for. 

Mat er først og fremst noe veldig, veldig godt.

  

34 kommentarer

sindre

03.07.2015 kl.16:38

Herlig ! Helt enig :)

Ling

03.07.2015 kl.17:12

Endelig noen som har skjønt det. Jeg har aldri før kommentert på en blogg, men når noen klarer å bruke sunn fornuft da ønsker jeg å gratulere med det.

Ekkel Mann

03.07.2015 kl.17:42

Gratulere, du syns synd på mennesker som ikke kan kose seg uten alkohol. Det gratuleres fordi man ikke har handlet mat, og - chips er det eneste ene som er i hus. Hurra for deg som finner sjokolade som toppen av kjærligheten og øverste kransekake etter fyllekule er fett ...

Litt rart at du - som virkelig "lever livet" i det hele tatt prøvde å stoppe økning av vekt. Du prøvde, men - gav opp. Hvorfor det? Viljestyrke er jo helt klart mer vanskelig enn å tylle i seg nok av og ting og tang - for å så "synes synd" på de som faktisk har helt andre måter å kose seg på.

Tenkt over at - når man vier mye av livet til trening - så, er det beste kosen som er i seg selv. Og - dermed blir det heller tåpelig å så slippe alt, og - kjøre kakefat og kasse på øl på øl videre ... Men - da må man jo først ha viljen nok til å stå løpet ut. Da må man jo ville tingene nok. Og, det ville du jo ikke. Trening var altså ikke din greie - heller ikke den sunne vei og sti.

Jeg skammer meg ikke over å ikke drikke alkohol, eller - kan styre meg for å henge på utesteder som er stappet med mennesker som må ha alkohol for å ha det "gøy" her i livet. Ikke må jeg og dama ha sjokolade for å toppe en deilig aften sammen heller ...

Men - jeg synes ikke synd på deg. Du har din greie, så - har treningens menn og kvinner ofte helt andre baner enn rusbrus, fyll, burgerfett og fettpudding som liksom må til for å finne det koselig sammen ...

Har nylig knasket i meg havregrøt sammen med et godt glass vann - mens jeg smiler til kvinnen nedenfor som skriker at det er sommer mens man kjenner duften av rullings og rus helt her til etasje fire ...

God sommer, og - nyt alt av nytelser.

Vebjørn

03.07.2015 kl.17:48

Spot on ! Helt enig med deg :) !

Linda

03.07.2015 kl.17:55

Jeg bruker aldri å kommentere slike ting og ihvertfall ikke negativt men nå må jeg nesten bare få si at dette var et helt usmakelig innlegg. Er fullstendig enig med innlegget til 'ekkel mann' over her.

Joachim

03.07.2015 kl.18:03

1) Har du aldri drukket øl i sola i Barcelona med bestevennene dine? Ingenting kjøler ned som en iskald pils. Kanskje tar man litt for mange øl, til og med. Bare fordi man har det så hyggelig.

hvis du tror det er livet så vet du ikke hva du går glipp av.

David Willis

03.07.2015 kl.18:05

En ting er å nyte livet. En annen ting er å bli lurt av matprodusenter til å kjøpe usunn mat. Hvorfor lurt? Fordi de putter så og si nesten hva som helst i maten for å få den til å smake best mulig og få folk til å bli avhengig.

Ja, man lever bare en gang. Og for å få levd i noen år til, er det viktig å huske at ingen andre enn deg som passer på din egen helse :)

Else

03.07.2015 kl.18:14

Har aldri skjønt hvorfor man absolutt må dytte i seg masse søppelmat når man skal ha det gøy og koselig..

Lena

03.07.2015 kl.18:24

Så mange kjipinger det var her da😝

Dere lever bare en gang (såvidt jeg vet), hvorfor ikke nyte litt også?

Havregrøt er noe av det verste jeg har smakt, men jeg er ikke et menneske som bare stapper i meg søppelmat for det.

Alt med måte og nok aktivitet, så kan man spise hva man vil😀

Jeg er enig med deg jeg Kjersti☀️

God sommer👍🏻

Nina

03.07.2015 kl.18:43

Synes dette var godt skrevet, så rent bortsett fra at du er så redd for å angripe Cornelis direkte. Det kunne du godt ha gjort med det tullet han skrev ;-)

Nikolai

03.07.2015 kl.18:56

Bildet viser helt klart at du er stor i kjeften :-)

just me

03.07.2015 kl.19:50

Burger på en søndags formiddag! LOVE IT!! :)

MR

03.07.2015 kl.20:04

Det aller viktigste i livet i 2015 er å være komfortabel. Uansett hva.

Det er ikke lov å forbedre seg. Er en misfornøyd må verden forbedres, ikke en selv.

Alice

03.07.2015 kl.20:41

Dritt i stygge kommentarer! Triste mennesker som ønsker de kunne ta seg en burger. Halv parten spise sikkert i smuget! Lev livet. Spis hva du vil (bare hold det på et sunt nivå).. Da går alt vanligvis greit! :)

Fredrik

03.07.2015 kl.22:23

Det beste blogginnlegget jeg noen gang har lest. Lenge leve god mat og god drikke!

Marianne

03.07.2015 kl.22:25

Hei!

Jeg digger innlegget ditt :) Virker som de som kommenterer stygt her ikke helt har skjønt poenget ditt. Du mener jo ikke å spise usunt hver dag, men presiserer hvordan god mat ofte hører sammen med sosiale hyggelige sammenkomster. GOD MAT ER JO SÅ DIGG! Fullstendig enig! Kunne aldri sluttet å spise kake i bursdager, grille pølse på tur, spise pizza på ferie i Italia og sjokolade når det er lørdag! Likevel spiser jeg sunt i hverdagen, og tror nok det er det sunneste, både for kropp og sjel :) Stå på!

03.07.2015 kl.22:34

Du føler deg tydeligvis truffet av cornelius sin trenings blog, men det er akurat hva det er, en trenings blog. Ikke en blog for fylla og burger spising, det er din blog som tar for seg det temaet.

KommentatorManipulator

03.07.2015 kl.22:36

Det er nettopp disse holdningene til mat som gjør at dagens samfunnsbilde ser ut som det gjør. Vi lager oss positive assosiasjoner til kosematen som vi vet vi egentlig ikke bør spise, og bruker det som unnskyldning når noen påpeker at vi ikke bør spise det.

Hele vårt forhold til mat må endres, for i dag manipuleres vi av matvarebransjen til å tro at vi vil ha ting vi egentlig ikke vil ha. Men det tar lang tid å kvitte seg med matavhengigheten, så mange velger da å heller lukke øynene og skrike "YOLOOOO!".

kjerstiwesteng

03.07.2015 kl.22:52

Kjære Ekkel Mann.

Denne kommentaren må jeg si jeg morer meg over, mest fordi du har bommet på det aller meste.

Vi tar en kjapp gjennomgang:

1. Jeg ga aldri opp, som du sier. Jeg gikk ned i vekt etter backpackingen, og den vekten har jeg siden holdt. Poenget mitt var heller at jeg i noen måneder ble påvirket av alt mathysteriet (som bloggere som Cornelis er med på å bidra til), og innså at jeg ikke trengte å telle druer eller droppe appelsinjuicen.

2. Du går ut ifra at jeg ikke trener og at mitt liv går i "rusbrus, fyll, burgerfett og fettpudding". Aner ikke hvor du tar det fra. Jeg trener forøvrig 3-4 ganger i uka, spiser variert og sunn hverdagsmat og løper garantert fortere enn deg (kanskje løfter jeg mer enn deg også?)

3. Jeg sier aldri at man skal skamme seg over å ikke drikke alkohol, men at det er lov å nyte et par øl i sola.

Det eneste du treffer på må jo være at du ikke skal synes synd på meg, for det er det virkelig ingen grunn til.

Jeg har spist reker og drukket hvitvin i sola i dag, håper du nøt havregrynsgrøten din og vannglasset!

Ta kontakt om det skulle være noe mer som er uklart.

03.07.2015 kl.23:24

Angrep på en veletablert blogger, fin måte å få noen nye følgere på, nicely done👍

Even

04.07.2015 kl.00:44

Litt kritikk:):

Du promoterer god mat og drikke, legger ut bilder av deg selv som slank og fin, men du nevner ikke at du trener 3-4 ganger i uken for å holde formen.

For å kunne nyte usunn mat og drikke bør man også ha en fysisk aktiv hverdag. Er man en stillesittende person vil man mest sannsynlig legge på seg.

Tren for å leve, ikke lev for å trene syntes jeg er ett godt motto.

Muchomacho

04.07.2015 kl.00:46

Bra du

skriver det alle foler og mener.

Inlegget til Cornelius maa vaere skrevet for aa provosere .

Tom

04.07.2015 kl.04:33

Løsningen er like enkel som den er genial.

Holder man seg i regelmessig fysisk aktivitet som feks treningsstudio, sykling, jogging eller andre varianter så kompenserer man ikke bare for 6 ekstra timene mennesker sitter foran PC'en i disse dager, men man kan skeie ut med skamløs mat eller snop rett som det er.

Turid

04.07.2015 kl.09:40

Sunn mat smaker bedre. Og føles bedre. Man kan lage hjemmelaget "junk", som ikke er direkte skadelig for kroppen. Hjernen vår er hardwired til å reagere på fett,salt og sukker, og spiser man for mye av slik mat, blir det til slutt en avhengighet..

silje

04.07.2015 kl.13:04

Eg kommentere ALDRI på blogger, men dette e det besta eg ha lest!! E sjøl 29 år så har heller hadde heller ikje hørt om disse "farlige" karbohydratene før eg va ferdig med vidergående. Og det e någe eg sette stor pris på,syns synd på de så vokse opp nå så ikje kan kosa seg uten å tenka at det e "Nei" mat...

04.07.2015 kl.16:03

THIS!!

SKK

04.07.2015 kl.22:06

Har prøvd alle disse tingene, men jeg har aldri følt meg bedre (humør, mage, energinivå) enn når jeg holdt meg borte fra disse tingene:

- Korn

- Raffinert sukker (sukrose osv.)

- Melk

- Gluten

- Planteoljer (unntak: avokado & olivenolje)

- Frø

- Bønner

Miriam

04.07.2015 kl.22:19

Veldig bra innlegg, og jeg er SÅ enig. Jeg trener, spiser sunt og koser meg ved spesielle anledninger og lørdager med GOD mat, og driter helt fullstendig i hva man "aldri" skal spise når jeg er i disse situasjonene. Når man er frisk og sunn, så er det ingen som skal få lov til å få noen til å få samvittighet av å kose seg. Dette synes jeg faktisk nesten er litt ondt. Hvorfor bryr disse menneskene seg i det hele tatt? Fordi de ikke klarer tenke slik selv, og er bitter? Jeg bryr jo meg virkelig ikke om hva de gjør, så lenge de ikke forventer at andre skal gjøre det samme. De ekstreme treningsfolka har en livsstil hvor de tenker på alt de inntar av mat, og hvis jeg skulle levd slikt hadde jeg hatt det forferdelig. Og jeg er sikker på at det ikke er noe bra for psyken, i hvert fall ikke min.

Oppgitt leser

04.07.2015 kl.22:53

Jeg kjenner jeg blir provosert av kritikken mot Elander, folk må jo forstå at det han skriver bare er en veiledning for de som ønsker sunnere kosthold.

Han skriver jo selv at folk må ta listen hans med en klype salt og selv velge hvilke av reglene man ønsker å følge. Jeg er sikker på at listen hans er til stor hjelp for disse typiske "fitness freakene" som ønsker en definert kropp. Jeg følger selv nesten ikke noen av reglene hans og kommer til å fortsette med å drikke øl på byen, men artikkelen hans var fortsatt hjelpsom.

Å begynne med personlig angrep på Elander og å si at alle som ikke trykker i seg en pose med potetgull hver helg har et trist liv, blir fullstendig tåpelig. Jeg er også sikker på at jeg kan leve like lykkelig om jeg skulle velge å slutte å spise fries i framtiden. Jeg er også takknemlig for at jeg flere ganger har valgt vekk usunn mat, og i skrivende stund sitter med en kropp som ikke har de ekstra kiloene med flesk som jeg ellers ville hatt.

Assosiasjonen med at det å være usunn nødvendigvis fører til at en blir lykkeligere er en vrangforestilling, og det er tullete at man skal begynne å hakke på personer som oppfordrer folk til en sunnere livsstil.

Roy

05.07.2015 kl.06:44

Elander er en klovn og en nisse som i flere år nå har spydd ut vranglære og skadelige treningstips.

Fyren er en selvutnevnt trening guru som ingen bør ta seriøst.

Skal du ha vettuge kostholdsråd tar du kontakt med en ernæringsfysiolog.

Thomas

05.07.2015 kl.08:12

Poenget til Cornelis er ikke at alle skal holde seg unna kosematen men at det begynner å bli ganske mange nordmenn der ute som burde (for helsas skyld) gå ned noen kg. Hvis du er en av de så burde du holde deg unna kosematen for raskere fremgang. Ingen vits å trene hele uka hvis du kaster i deg masse drit hver dag.
Vel, jeg er av den oppfatning at man kan unne seg litt i sjeldenhetene.

Marie

06.07.2015 kl.10:06

AMEN!

Ja takk til sjokolade med sukker og kakaoinnhold under 70% :-D

lykkeogbullshit

06.07.2015 kl.16:26

æg e sulten........ he he.

Skriv en ny kommentar