hits

Vil du eie bildene dine? Ikke del dem på sosiale medier

02.11.2015 - 14:32 9 kommentarer

Nyheten om at Snapchat eier bildene våre har opprørt en rekke mennesker denne helgen. Egentlig burde det verken vært overraskende eller opprørende for noen, men det er det altså. De har nemlig helt glemt at vi har vært gjennom dette før. Likevel omtales det som en «sjokk-oppdatering».

Så nå er folk sinte. De har sett på Snapchat som en gavepakke, der de kan følge Bieber, se morsomme videoer og sende naken-snaps. Alt var liksom lov i en verden der bilder og videoer har en levetid på maks 10 sekunder.

Nå er ikke Snapchat en gavepakke mer. Folk har nemlig innsett at det (naturligvis) ikke er helt risikofritt å «snappe» alt man kommer over. Så de avinstallerer, og bestemmer seg for å gå tilbake til Instagram. Nå skal ingen få gleden av å få tilsendt femsekundersbilder av maten de spiste til middag eller ungene som danser på stuegulvet. Sånn må det bli.

Husker dere ikke at vi har diskutert dette før? Det var nemlig samme styret da Facebook kjøpte Instagram, og endret brukervilkårene slik at de offisielt eide alle Instagram-bildene. Da ble folk like sinte, like opprørte og like sjokkerte. Aldri mer skulle de legge ut bilder av barna sine, for de kunne jo bli misbrukt! Aldri mer skulle de dele nydelige bilder fra naturen, for Facebook kunne jo bare bruke de i reklamer uten å betale en krone!

Tenke seg til!Hva med å tenke litt nytt denne gangen? Hva med å innse at ALT som deles på sosiale medier er utenfor din kontroll? Hva med å heller lære seg til å vurdere nøye hva man legger ut, slik at man slipper å være urolig for å ha delt for mye?

Snapchat var nok for mange et sted der det var lov å dele litt ekstra. Det man vurderte som upassende innhold på Facebook eller Instagram, var lov å dele på Snap. Der forsvant jo alt etter få sekunder, og man kunne selv bestemme hvem som skulle se det. Derfor var vi litt mer ukritiske, ikke sant? Det var jo bare gøy!

Når vi nå får vite at Snapchat faktisk kan gjøre hva de vil med disse bildene, så sprer uroen seg. Og mens tenåringen kanskje angrer på et par nakenbilder, så stresser trebarnsmoren med at badebildet av treåringen kan havne i uønskede hender.

For å si det sånn: Jeg unnskylder tenåringen lenge før jeg unnskylder trebarnsmoren. For nå kjenner jeg faktisk at det er på tide å si ifra.

Nei, jeg har ikke barn. Nei, jeg vet ikke hvordan det er å være så stolt av et annet menneske at man nesten sprekker. Nei, jeg vet ikke hvor lyst man da har til å dele denne stoltheten med andre.

Men jeg vet dette: Deler du bilder av barna dine på sosiale medier, så tar du en sjanse.

Jeg vet også at barn opplever foreldres Facebook-deling som tidvis slitsomt og flaut, og Datatilsynets Guro Skåltveit mener foreldre bør være kritiske til hva man legger ut og alltid spørre barna om lov. Jeg spør meg selv om hvilke forutsetninger en 9-åring har for å kunne ta det valget, men anbefalingen fra ekspertene er altså at man skal spørre.

I lys av det jeg vet, så har jeg et helt nytt forslag: Ikke del bilder av barn. Ikke av naboens, ikke av bestevenninnas og ikke av dine egne.

For det er ditt ansvar som voksen å sørge for at disse bildene ikke blir misbrukt. Og så snart bildene er ute på sosiale medier har du ikke mulighet til å følge opp det ansvaret.

Så snart bildene er ute på sosiale medier er de nemlig ikke dine mer.

 

9 kommentarer

Anneli Aaland

02.11.2015 kl.17:09

Godt skrevet. Enig! Ønsker deg en super mandagskveld <3

Alf Gunnar Rugtveit

02.11.2015 kl.17:11

Eldgammelt nytt.

Oksen

02.11.2015 kl.19:13

Jepp,og vet dere hva?

Dette burde ikke komme som noe sjokk.

Ingenting er gratis her i livet, og snapchat tjener helt sikkert masse på at dumme folk legger ut masse personlige bilder.

Ali

02.11.2015 kl.20:25

Nytter ikke å klage over at andre får tak i dine bilder når du sender de over offentlige nett. Internett er, og har alltid vært, offentlig. Har ikke noe å si om du tilgjengeliggjør de i 5 sekunder. eller 3 dager. Offentlig er offentlig, slutt å tro at sosiale medier er private.

Sandra

02.11.2015 kl.20:37

Jeg har alltid trodd at det var slik. Forstår ikke hvorfor folk er så sjokkerte.

Jaques Meoff

03.11.2015 kl.08:51

Ingen som tydeligvis leser oppdatering. De tar ikke vare på snaps du sender direkte til personer du har som venner, men Live Stories - altså snaps du allerede deler med alle andre som har snap.

lars erik

03.11.2015 kl.17:19

Hei,

dette er ikke noe problem :) Sjekk ut den nye appen GOBI (den er til og med norsk og utviklet på NTNU). Den er gratis, og gir deg muligheten til å dele på en smartere måte.

www.gobiapp.no

Stine Valjord

03.11.2015 kl.19:21

Hehe, er visst ikke bare meg som tenker sånn ser jeg, sjekk ut gårdagens blogginnlegg ang samme tema:-)

Thomas

04.11.2015 kl.12:24

Trenger du nytt deksel til din iPhone?

Sjekk ut www.iphone-deksel.no ? alltid billig og alltid gratis frakt!

Vil du ha konkurranse på bloggen din med deksel som giveaway? Kontakt oss på våre sider!

Skriv en ny kommentar