hits

Hemmeligheten bak et langt og godt ekteskap

04.07.2017 - 13:04 38 kommentarer

Det er ikke ofte vi skåler med bobler i familien min. Mamma og pappa er ikke champagnefolk. De er mer «kaffe på verandaen med noen påsmurte Kornmo-kjeks»-type folk. Eventuelt litt vaniljeis.

Men i går skålte vi for mamma og pappa. I går var det nemlig 36 år siden de giftet seg. 

36 år med kaffe som settes på 18.45 slik at den er klar til Dagsrevyen. 36 år med skiturer med brødskive med salami i sekken. 36 år med diskusjoner om hvorvidt pappa egentlig snorker høyt, eller om det bare er mamma som sover lett. 36 år med spørsmål om hva de skal spise til middag før pappa sier «eg sett nu uansett på litt potet», hvorpå mamma svarer «itj kok hoinner poteta no, det e fortsatt igjen fra i går».

36 år med fredagskrim, hagearbeid, hverdagshistorier rundt middagsbordet, juletrefoten de aldri husker hvor de la og ferieturer til Lofoten.

36 år med latter, diskusjoner, glade smil og oppgitte sukk.

Jeg spurte dem hva som er hemmeligheten. For det de har, det vil jeg også ha. Et uperfekt, men trygt ekteskap, hvor de aldri har vært i tvil om hva som er deres felles prosjekt: Familien. At søstrene mine og jeg skal ha det bra. At badet skal vaskes hver fredag. At plena skal klippes før den blir for lang. At det alltid skal stå penger igjen på konto når ny lønning kommer inn. 

Ifølge mamma og pappa er det flere grunner til at deres ekteskap har vært godt:

1. Færre valg

«Vi hadde ikke like mange valg som dere unge har i dag,» var det første pappa sa, og henviste til at jeg nylig tok permisjon fra jobb i tre måneder for å backpacke rundt i sørøst-Asia.

«Det var helt utenkelig da jeg var 29,» sa pappa.

Vi vet jo at flere valg ikke nødvendigvis er positivt. For ja, vi kan backpacke i Vietnam, studere i London, jobbe som frivillig i Tanzania og bli yogalærer på Bali - men hva betyr all denne selvrealiseringen for parforholdet? For ikke å snakke om alle valgene vi har når det kommer til valg av partner. Når man kan sitte hjemme i sofakroken og scrolle etter date på samme måte som man scroller etter nye sko på Zalando, hva gjør det med oss?

Da mamma og pappa møttes i midten av 20-årene, tok det ikke veldig lang tid før de visste at dette var noe de ville satse på. De ville de samme tingene, hadde de samme verdiene og ønsket å satse.

Så da gjorde de det. Vel vitende om at dette ikke bare ville bli rosenrødt, men i stedet for å fokusere på alt det andre de kunne gjort, så fokuserte de på det valget de hadde tatt.

2. Mindre penger

Da mamma og pappa etablerte seg, hadde de ikke all verdens med penger. De måtte jobbe, spare og bli enige om hva de skulle bruke penger på.

«Blir man enige om felles prosjekter, så har man noe å jobbe sammen om,» sa pappa. I dag kjøper folk ny TV på vei hjem fra jobb og overrasker med Romatur i bursdagsgave til kjæresten. Ja, det er fint med økonomisk frihet, men følelsen av å ha spart sammen til sin første ferietur til utlandet, gjør kanskje turen mer spesiell også?

3. Mer ro

«Vi hadde ikke sosiale medier. Jeg ser på enkelte unge i dag at de stresser mye alt som skal være perfekt. Og selv om de vet at det de ser på Instagram ikke nødvendigvis er et nøyaktig bilde av virkeligheten, så blir de jo påvirket,» mente mamma.

Da mamma og pappa som nyetablert par ikke hadde råd til ferie, dro de på telttur i skogen. Der var det bare de to. Ingen mobiltelefoner, ingen Snapchat-filter og ingen «likes». Bare de to. 

4. Raushet

«Jeg reagerer veldig når jeg hører unge småbarnsforeldre si ting som «nå var han ute på byen forrige lørdag, og da er det min tur denne helga. Som om det er sånn det fungerer,» sa mamma.

Min opplevelse av mamma og pappa er at de alltid har vært rause med hverandre. Jeg har aldri hørt pappa si at «nå brukte du tusen kroner på ny jakke, da synes jeg at jeg skal få kjøpe ny drill». Eller hørt mamma si at «nå har jeg lagd middag hver dag denne uka, nå er det din tur». De samarbeidet bare, uten å si så mye om hvem som gjorde hva. 

5. Tillit

Tillit til hverandre er avgjørende, mente mamma. «Jeg har aldri brukt energi på å lure på hva han driver med eller hva han vil,» sa hun.

6. Hverdagslykke

Det er lenge siden vi satt rundt middagsbordet hjemme og diskuterte en artikkel hvor en eller annen samlivsterapeut oppfordret småbarnsforeldre til å finne «kjærestetid» - helst en kveld i uka.

Jeg husker godt at pappa mente det var noe fjas. Man burde på forhånd være klar over at romantiske turer til Paris og dyre middager på restaurant, i stor grad ville utgå mens barna var små. Taklet man ikke det, var man rett og slett ikke klare for å få barn.

«Kjærestetid, hva er egentlig det?» spurte mamma.

I ettertid har jeg tenkt på dette. For hva er egentlig kjærestetid? Jeg tenker jo at det er tid hvor man har det fint sammen og viser at man er glade i hverandre. Og det kan man jo gjøre på veldig mange ulike måter.

Et eksempel er å drikke kaffe på verandaen med noen påsmurte Kornmo-kjeks. Det holder ofte i massevis.
 

38 kommentarer

Inka13

04.07.2017 kl.23:13

Topp lesning!

Randi

05.07.2017 kl.00:47

Det er virkelig sanne ord det der. Slik er mitt ekteskap og min kjærlighetstid med min kjære ❤️

05.07.2017 kl.09:47

Er virkelig enig der, forhold har blitt litt som netflix, utvalget er for stort så man ender opp med å ikke se på noe i det hele tatt.

Det handler heller ikke om deg eller meg, men om oss når man er i parforhold. Holder man tellingen på hva som blir gjort, ligger man ikke godt til.

Jørn

05.07.2017 kl.09:52

Godt skrevet!

svein andersen

05.07.2017 kl.10:11

Bare noen få opplever et langt og lykkelig samliv. Jeg ønsker dem all lykke. For det første lever vi nå mye lengre enn i gamle dager. Den gangen levealderen i gennomsnitt var så lav som 30-40-50 år ble lengde på samlivet ikke så langt og dermed større sjense for at det kunne fungere bedre for den tiden man kunne regne med i lengden. Men i dag hvor mange lever til både 80-90-100 år blir det en helt annen sak med forholdssvis langt samliv. Vi må bare innse at menneskenes natur ikke er i samsvar med idealet. Vi lever bare en gang så vi må prøve å gjøre det beste ut av tiden vi får. Livslangt samliv er ikke liv laga. Det er mere en religiøs fantasi og moral som bl a vesten i dag forkaster med god grunn.

Hanna

05.07.2017 kl.10:54

Åj... det der var som tatt ut av beskrivelsen av mine foreldres ektskap., men legg på 20 år og det faktum at pappa nettopp er død. Vakker lesning - ta det med deg i ditt ekteskap-- og jeg fikk selv en liten påminnelse å ta med meg i mitt eget...

Olaug R

05.07.2017 kl.10:57

Slik har våre 53 år som ektepar også vært . Hygge og kos i hjemmet , og av og til turer utenlands på våre eldre dager . Det var helt utenkelig da vi var unge . Vi har det trygt og godt , nyter livet og tar vare på hverandre .

Tommy

05.07.2017 kl.11:01

Det finnes ikke noen "hemmelighet" for et langt ekteskap. Jeg har et snart 40 år langt samliv bak meg. Første åtte som samboere. Siste 30 som gift. Verden forandrer seg. Da jeg var ung var verden annerledes på en måte, men allikevel den samme som i dag. Og uansett så er det faktisk i dag at jeg lever. Jeg lever jo ikke i 1981 nå.... Så jeg har de samme utfordringer som alle sndre som lever nå. Bare nevner det.

en som vet

05.07.2017 kl.11:07

Dagens mennesker har ingenting å gjøre i paradis, når de ikke holder i noen år, hvordan skal de da holde i 1000 år?

da er det best de ikke kommer dit.

Marianne

05.07.2017 kl.14:00

Du verden for en god lesing. Takk!

I.Lise

05.07.2017 kl.14:32

Takk for en fin artikkel! Det kunne godt handlet om meg/oss. Vi har også nettopp feiret 36 gode år. Det er viktig å gi hverandre rom, tillitt og raushet. Ikke minst være tilstede for hverandre og barna i disse sosiale-media-tider. Det beste i livet er gratis ;)

Anna

05.07.2017 kl.19:13

Fin artikkel! Raushet, tillit, takknemlighet. Og å stenge bakdøra. Om man går rundt og tenker at man bare kan stikke når det røyner på, da blir det mye lettere til at man gjør nettopp det. Kjærligheten er verdt å kjempe for i gode og onde dager.

Silje

06.07.2017 kl.07:56

Flott artikkel! Det finns faktisk ekte kjærlighet! Men det er trist når folk velger å dra fra hverandre..

Randi

06.07.2017 kl.08:44

Jeg vil gjerne ha et sånt ekteskap, men når fyren gjør lite av det mest nødvendige i huset, og heller sitter og gamer enn å spise kornmokjeks med meg, da blir det til at jeg maser om kjærestetid og lik fordeling av husarbeid, selv om jeg ikke har lyst til det.

Grethe Tollefsen

06.07.2017 kl.09:11

Det var hverdagen for defleste av oss som giftet seg på 60 tallet.Har vært gift i 58 gode år.

Eva

06.07.2017 kl.09:40

Gratulerer med 36 fine og uperfekte år til din mamma og pappa. De høres ut som perfekte foreldre, da. Og takk for fint innlegg!

Rbe

06.07.2017 kl.10:22

Hyggelig lesing. Gratulerer til dere alle som får erfare hvilken effekt det har å holde sammen på en god måte. Viktig for ektefellene og viktig for generasjonene etter. Gjenkjennbart også for en "nybegynner" som i dag feirer 26 år med samme ektefelle.

Aslaug Hottran Flem

06.07.2017 kl.12:43

Takk for en fin artikkel . Er selv så heldig å kunne feire 50 års ekteskap i helga .

Annbjørg

06.07.2017 kl.14:33

Nydeleg skrive ! Noko til ettertanke !

Livsnyteren

06.07.2017 kl.16:32

For et liv. Lykken er å dele en kornmokjeks på verandaen. Tenk å leve bare en gang å få så lite ut av det. Hallo - det finnes en verden der ute. Godt ikke alle er sånn for da ville ikke verden ha gått fremover. Det skulle ikke forundre meg om de har hatt samme jobb i 30 år heller.Hilsen lykkelig skilt.

Eliee

06.07.2017 kl.21:07

Irriterer meg grønn at sånne dårlige bloggskrivere som fotballfrue ,sophie Elise,sraadog mamma til michelle er de som er på topp når de alle skriver bare møl.dette er en blogger med gode tekster og ektehet.merkelig hva verden foretrekker noen som higer etter oppmerksomhet og bruker all mulige tåpelige ting som overskrift el fotballfrue som bare skriver om hvor herlig livet er med reiser i ny og ne og sponset elt mellom himmel og jord i ny villa osv... Huff nei gid verden var anneldes ..så ikke slike folk gikk av med gevinsten.

Svein Andersen

06.07.2017 kl.21:23

Hemmeligheten bak er bl a senket levealder så man ikke får tid til å gå lei. Med en forventet levealder på 40-50 år skulle dette gå glimrende. Men når levealderen begynner å nærme seg 90, da er sjansen minimal. Er man ikke lei lenge før det, ja da går de i hvert fall ikke lei. Da er de av de meget få heldige.

Andréa

06.07.2017 kl.22:27

Det er nok mye sant i dette ja. Et eksempel til etterfølgelse <3

Siri

06.07.2017 kl.22:46

Jeg blir litt oppgitt over 'oppskrifter' på lykkelige ekteskap. Styrker og svakheter i et hvert ekteskap vil jo variere med dem som faktisk er i det ekteskapet. En 'oppskrift' på lykkelig ekteskap som fungerer for alle vil jo være like urealistisk som en oppskrift for det 'perfekte liv' som skulle passet til alle. Heldigvis er vi forskjellige og det er jo heldigvis forskjellige måter å ha et fint samliv på. Etter mange år som gift tror jeg først og fremst det var flaks med valg av partner heller enn våre 'fantastiske partneregenskaper' som har gjort at vi fortsatt har det fint sammen.

Tore N Fjelldal

07.07.2017 kl.10:49

Vakkert, men mest av alt klokt!! Mye at tingene og mulighetene rundt oss spiser opp tiden og lykken. Jeg ville gitt mye for en halvtime på altanen!!! Jeg kjempet for det, og tapte. Skilt nå med en sorg jeg kommer til å bære hele livet. Ungene tapte også, en av de ser ut til å bli varig ufør. Livet er ikke en lek, i hvert fall ikke med barn i bildet!!

Pelle

07.07.2017 kl.22:54

Nok sex...........

Trine

08.07.2017 kl.12:18

Dette er vel den klassiske klisjeen som vi leser om alle steder. Problemet er at alle er forskjellige. Og alle forhold er forskjellige. Hvordan kan det da finnes en oppskrift på noe som helst... Alle må finne sin egen vei og slutte å se til hva alle andre gjør. Mitt og ditt liv er aldri levd før. Ingen kan derfor råde oss til noe som helst. Min erfaring er at et forhold fint kan vare livet ut om der er rom for begge to til å være tro mot seg selv og et dypt vennskap i bunnen.

Tone Sundin Sørbel

08.07.2017 kl.21:06

Dette ga meg en ettertanke. Jeg tar mannen min forgitt. Sett at han ikke er der i morgen når jeg våkner? Snille gode mannen min gjennom 51 år! Som jeg har hatet deg, - og som jeg har elsket deg! De siste, kanskje 20 årene har vært en nytelse. Oss to sammen. Vi koser oss alltid i Syd-Amerika, Sør Afrika, Asia eller hjemme igjen! Vi har hatt et helvete, - men kom gjennom det. Takk for det. Jeg elsker deg!

BrageP

09.07.2017 kl.00:03

"Den gangen levealderen i gennomsnitt var så lav som 30-40-50 år ble lengde på samlivet ikke så langt og dermed større sjense for at det kunne fungere bedre for den tiden man kunne regne med i lengden."

At gjennomsnittleg levealder i t.d. romarriket var under 30 år skuldast *ikkje* at folk døydde av alderdom dør dei var 40, men at svært mange døydde lenge før dei vart vaksne.

EA

09.07.2017 kl.02:41

Telte de kun år fra de var gift? Jeg og kona har vært sammen i 20 år, men kun gift i 2.

09.07.2017 kl.03:28

Har vært gift i 45 år med samme felle, men er slett ikke på Kornmo-stadiet av den grunn... Drikker gjerne litt-av-hvert på balkongen (verandaen), og sjekker epost/face/snapchat regelmessig, for der er jo alle de andre! Vi er selvsagt akkurat ikke der vårt 23 år gamle barnebarn er, men det er jo heller ikke noe poeng. Hen ønsker selvsagt å ha et område for seg selv.

Men vær så snill: Ikke fremstill vår generasjon som mimrende, søte og nesten hjelpeløst elskende mennesker! Vi er akkurat like frekke, kjappe, interessante og selvopptatte som alle dere andre. Selv om ekteskapet har vart i over 45 år. Det er mer snakk om flaks, egentlig.

MARINI

09.07.2017 kl.04:04

Hvis du vil se filmen i 2017. Med den beste kvaliteten. Du kan starte her SVENSKAFILMERHD.BLOGSPOT.NO

Marit

09.07.2017 kl.09:49

Så utrolig og godt skrevet!! Tusen takk!

Karinas sida om tomtedräkter

09.07.2017 kl.11:48

Det här kan vara det bästa inlägget jag läst någonsin! :)

Øivind Hundal

09.07.2017 kl.12:58

Jeg ser at en debattant skriver at pga livet er kort, må man prøve å få med seg det meste. Deri ligger hemmeligheten som gjør slike lange og gode ekteskap, vanskelig å oppnå. Kjærlighet innehar alltid den komponent at en selv ikke er den viktigste, men at den andre er den viktigste. Altså det stikk motsatte av egoisme.

Sandra

09.07.2017 kl.15:41

Så utrolig viktig og herlig innlegg!!! :) Tusen takk!

Cathrine

10.07.2017 kl.20:44

Gratulerer med dine foreldre! Noe rosenrødt beskrevet, men det er flott de har gitt deg den opplevelsen du har fått.

En oppskrift som passer noen - passer ikke for andre. Alle relasjoner er like ulike som vi mennesker er ulike.

Jeg har har et ekteskap bak meg og er takknemlig både over de gode stundene jeg hadde med eksen, at jeg valgte å gå ut av ekteskapet og at jeg fikk anledning i voksen alder til å møte min kjære jeg nå lever med.

Mine foreldre har nå vært gift i femti år og har levd sine drømmer om både å bo i utlandet, reise mye og samtidig ha jobb, barn og egne interesser. De har realisert seg selv hele livet, nå også som pensjonister.

Mest av alt takker jeg for at vi kvinner i Norge har de mulighetene vi har og er overlykkelig over at vi kan være økonomisk selvstendige, kan leve akkurat det livet en selv ønsker (forutsatt at helsen tillater det), at en har lov til å både gifte og skille seg, bo med hvem man vil og også velge bort barn om man ikke ønsker det - uten at det kulturelt ikke er et akseptert valg.

Jeg er takknemlig for at jeg lever nå og ikke i en tid der det var utenkelig for de fleste kvinner å bryte ut av ekteskap - både av økonomiske og sosiokulturelle årsaker.

Håper du får det du ønsker deg, men håper samtidig inderlig at du ikke ser på det som et mål i seg selv - å leve med en person livet ut - om du ikke har det godt i den relasjonen du går inn i en gang.

Solveig

13.07.2017 kl.20:18

Takk for enormt god lesning! Du gjorde kvelden god med denne teksten 😊

Skriv en ny kommentar