hits

april 2017

Til det mørke kommentarfeltet

I helgen skrev jeg et innlegg hvor jeg hyllet unge menn. Jeg forsøkte å uttrykke meg tydelig for å unngå misforståelser, men det kan se ut som om jeg ikke var tydelig nok. Kommentarfeltet flommer over av oppgulp fra sinte menn, og jeg vil derfor gjøre et par ting helt klart:

Årsaken til at jeg skriver innlegget er enkel: Vi er alle enige om at sex er digg når begge vil, og gjennom kampanjer, kronikker og generell samfunnsdebatt, er det ofte menn som blir oppfordret til å være helt sikker på at begge har lyst.

Dette har vi sett mange eksempler på, sist i Amnestys kampanje #NeiErNei eller Kripos sin kampanje, «Kjernekar».

#NeiErNei er rettet mot årets russekull, og handler om at det alltid er lov til å ombestemme seg - selv om man har flørtet en hel kveld og invitert til nach på soverommet. De tre kampanjevideoene som sirkulerer på Facebook viser unge gutter som enten ikke godtar et nei eller som forsøker å ha sex med ei jente som sover. 

Det at guttene er i rollen som de som ikke vil godta et nei, har Amnesty også fått kritikk for, blant annet på Facebook. Da svarer de dette:

«Vi i Amnesty er tydelige på at også menn og transpersoner blir utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep. Og sexvett-reglene våre er kjønnsnøytrale. Samtidig er det en kjensgjerning at det er flest jenter og kvinner som blir utsatt for voldtekt, derfor er det denne typen situasjon som blir fremstilt i akkurat disse filmene.»

Kripos-kampanjen er direkte rettet mote unge menn. «Vær en kjernekar - følg med litt ekstra når det er fest og si fra når noen mister kontrollen,» skriver Kripos på sine hjemmesider, og legger ved litt statistikk: «I rapporten «Voldtektssituasjonen 2012» kommer det frem at 40 % av anmeldte voldtekteri 2012 er festrelaterte. Majoriteten av gjerningspersoner i disse voldtektene er unge gutter/menn.»

I mitt innlegg tar jeg for meg ulike situasjoner hvor unge menn tok akkurat dette ansvaret vi oppfordrer dem til å ta. Det synes jeg det er viktig at vi også snakker om, for det viser jo at kampanjer og debatt fungerer!

I kommentarfeltet er det mange som helt tydelig har et anstrengt forhold til kvinner. Det må det være lov å si. Jeg har valgt å la alle kommentarene ligge, men det er alt annet enn oppløftende lesing. «Gutta har begynt å sky kjerringer som svarte-døden». «Problemet er at dere feminister ikke forstår noe som helst.» «Gutter burde slippe å bli klådd på og mast på om sex fra sånne fyllekjerringer!» «Guttene i historiene dine ut som noen jævla pinglete faggots.»

Jeg oppsummerer: 

1. Mange mener oppførselen jeg beskriver hos disse unge mennene er normalen. At alle menn sier nei til sex med damer som er for fulle til å gi samtykke, at alle menn godtar et nei og at alle menn sørger for å være sikker på at jenta faktisk vil ha sex. Til det har jeg bare en kommentar: Det er ikke min, eller noen av mine venninners, oppfatning. Hadde det vært normalen, ville man aldri vært nødt til å gjennomføre kampanjer av typen #NeiErNei.

2. «Må kvinner behandles som barn?» er det en som spør, og mener at feminister undertrykker kvinner ved å fremstille dem som mennesker som ikke klarer å ta valg. For å si det enkelt: Kvinner greier å si nei, men det er ikke alltid at et nei blir godtatt. Fakta faen. Så jo, vi greier å ta valg, problemet er vel heller at dette valget ikke alltid blir respektert! I en ideell verden skulle vi ikke vært nødt til å passe på at bartenderen ikke putter noe i drinken. Vi skulle ikke vært nødt til å sørge for at en venninne som sovner på fest, får ligge i fred. Vi skulle kunne sagt «nei, jeg vil ikke» og alltid opplevd at det blir respektert. Men slik er det ikke. Det handler ikke om at vi trenger menn til å passe på oss, det handler om at, som Amnesty sier: «Det er en kjensgjerning at det er flest jenter og kvinner som blir utsatt for voldtekt». Og sex uten samtykke ER voldtekt.

3. Flere skriver at situasjon 2 ikke ville vært voldtekt. Jeg forteller der om ei jente som er så dritings at gutten hun legger an på, forstår at hun er altfor full til å kunne samtykke til sex. Jeg var til stede og er helt enig med ham. Gjenta sammen med meg nå, så kanskje det går inn én gang for alle: Overstadig berusede mennesker kan ikke gi samtykke til sex. Overstadige berusede mennesker kan ikke gi samtykke til sex. Overstadige berusede mennesker kan ikke gi samtykke til sex. 

De færreste menn voldtar. De færreste nekter å godta et nei. De færreste har sex med en sovende, full kvinne.

Men i all den tid vi oppfordrer til å sørge for at BEGGE har lyst og at BEGGE er i stand til å gi samtykke, er det også viktig å skryte av de som tar sin del av ansvaret. 

 

En hyllest til unge menn

Som feminist (eller «jævla rødstrømpe», som fansen i kommentarfeltet liker å kalle meg), er jeg opptatt av å heie på og skryte av damer som gjør noe bra. Jeg heier på kvinnelige politikere som tør å kjempe for det de tror på, på kvinnelige kollegaer som tør å si meningen sin i et møterom fullt av mannlige menn og på venninner som tør å gå sine egne veier, uansett hvor den veien måtte føre. 

Det synes jeg er viktig.

Men i motsetning til hva mange (sinte menn i kommentarfeltet) tror, så er ikke det å være feminist synonymt med å være mannehater. Det vil si at jeg naturligvis også heier på menn som gjør noe bra, og de har jeg møtt fryktelig mange av de siste månedene. Så mange at jeg ser meg nødt til å skryte litt av dere, fordi dere fortjener rett og slett en aldri så liten shout out. 

I januar dro jeg på en veldig lang ferie. To og en halv måned med sol, fjell, blått hav, iskald pils på stranda, kule folk på dansegulvet og «shit, jeg er heldig»- følelse hver eneste dag.

Men fra åpenlys skryting til det som er poenget mitt: At dagens 20-etellerannet gamle menn fortjener skryt.

For i løpet av disse månedene traff jeg utelukkende snille gutter. Gutter som fulgte jenter hjem fra fest på stranda, bare fordi de ville sørge for at de kom seg trygt i seng. Gutter som sørget for at alle fikk være med, enten vi skulle på båttur, beach party eller ut for å spise lunsj. Gutter som spurte «går det bra?» når de lokale viste litt vel mye entusiasme over å se backpacker-jenter i kort sommerkjole, og gutter som fulgte med på at bartenderen faktisk bare helte gin og tonic i drinken når vi jentene var altfor fulle til å følge med. 

Det er spesielt tre episoder som har festet seg:

1) I Kambodsja hang jeg med en guttegjeng fra England. De var mellom 24 og 27 år og veldig flinke til å ha det gøy. En kveld vi var ute ble den ene sjekket opp av ei veldig pen jente, også hun fra England. Jenta var veldig full.  Jeg visste at han var interessert i henne, og stusset derfor litt over at han var så tilbakeholden når hun så tydelig var interessert.

Neste dag fikk jeg vite at han hadde sagt nei til å bli med henne hjem. «Hun var for full. Visste ikke hva hun gjorde,» sa han til meg, som om det var det mest selvfølgelige i hele verden. 

2) Et par uker etterpå satt jeg i baren med en gjeng amerikanere da ei meget beruset jente kom bort til oss. Hun greide knapt å stå på beina, men la armen rundt han ene amerikaneren, hvisket noe hun sikkert trodde var veldig sexy i øret hans og la hånda si laaaaangt innpå låret hans. Fyren spratt opp av stolen, gikk i baren og hentet et glass vann til henne. Deretter sørget han for at venninna hennes fikk henne trygt hjem.

Etterpå fikk han spørsmål om han ikke var keen. «Det ville vært voldtekt,» svarte han bare.

3) Få dager senere var jeg på beachparty med en gjeng fra hostellet. Da vi andre stakk til hjemover, dro hun ene tyske på stranda med en av engelskmennene. Fulle, glade og rusa på livet/thaivodka. Dagen etterpå fortalte hun meg at de hadde hatt sex, men først etter han hadde spurt flere ganger om hun var sikker. «Ja, helt sinnsykt sikker,» hadde hun sagt til slutt, nærmest litt irritert over å skulle være nødt til å overbevise ham om at hun ville ligge. Som hun selv sa til meg neste morgen: «Hva ellers gjør man på stranda klokka halv fem på natta?»

Men tenk så utrolig bra det er at han spør! Kudos til han som, nettopp fordi de begge var fulle, forsikret seg en ekstra gang om at hun faktisk ville. For som Amnestys kampanje sier: Det er lov til å ombestemme seg. Alltid. Selv når man har flørtet en hel kveld og inviterer med seg fyren ned til stranda på ei øy i Thailand.

Vi snakker mye om overgrep i Norge. Snakker mye om retten til å si nei, og om viktigheten av å vite at den andre faktisk vil ha sex.

Det skal vi fortsette å snakke om. Men fordi oppfordringen om å være sikker på at begge faktisk har lyst ofte er rettet mot unge menn (det ser vi blant annet i Amnestys #NeiErNei-kampanje eller Kripos sin kampanje, «Kjernekar»), synes jeg også vi skal ta oss tid til å skryte av de som faktisk tar mer enn sin del av ansvaret. 

At det finnes fantastisk fine tjue-etellerannet gamle menn her i verden, har jeg visst lenge. Jeg er omringet av gutter som bør skrytes av - både på jobb, hjemme og på fest. Men dette er kollegaer og kompiser, altså mennesker jeg velger å omringe meg med fordi de er over gjennomsnittet kule folk.

Så når man reiser langt utenfor sin egen komfortsone og møter gutter som respekterer og stiller opp for det som egentlig er vilt fremmede jenter, så blir jeg så glad!

«Det er sånn vi er oppdratt,» sa han ene engelskmannen til meg.

Mulig han har rett. I så fall:

Gratulerer til foreldrene. Dere har lykkes! Til dere unge menn: Jeg digger dere!

Og til alle dere i kommentarfeltet: Jeg har svart dere i dette innlegget.