hits

juni 2016

- De ser jo ut som Calvin Klein-modeller!

11.30 onsdag formiddag kom nyheten Skam-fansen har ventet på i flere uker: Isak får hovedrollen i neste sesong av den populære nettserien Skam.

Det tok ikke mange minutter før nyheten var overalt. Promovideoen, der Isak sitter i garderoben og ser på at gutta har vannkrig, ble beskrevet som homoerotisk. Fansen diskuterte ivrig på sosiale medier, noen var skuffet fordi de helst ville ha en jente i hovedrollen, men de fleste likte tanken på å skulle bli kjent med ungdomsmiljøet på Nissen fra guttas side.

Jeg jublet, det er det ingen tvil om. Venninnene mine og jeg var i ekstase, helt uten skam over at vi elsker Skam, til tross for at vi snart fyller 30 hele gjengen. Det ble likevel litt stille rundt bordet da hun ene venninna mi pauset videoen midt i Skam-guttas vannkrig og sa:

- Men jeg kan ikke huske at gutta på videregående så sånn der ut? 

Vi andre måtte si oss enige. Joda, noen av gutta på videregående løftet litt vekter og så ekstra veltrente ut, men de aller fleste var vel ganske...gjennomsnittlige? Akkurat som oss jentene?

Da jeg tok opp tema i redaksjonen, var det mange som reagerte på samme måte.

- De ser jo ut som Calvin Klein-modeller! Dette er jo helt urealistisk, var det en som sa.

For å si det sånn: Hadde videoen vært av jenter i slutten av tenårene, som hadde vannkrig i undertøyet og viste frem sine definerte og veltrente kropper, så tør jeg vedde på at folk hadde reagert. Vi ville blitt sinte, meg selv inkludert. For dette er vi så lei av, ikke sant? Så lei av å være vitne til det umenneskelige kroppsidealet som settes for unge jenter i dag, med usunt lav fettprosent, definerte magemuskler og sprettrumpe.

Men William, Jonas og Chris setter også standarden høyt for gutta. Og hvis vi ser på de fem kvinnelige hovedrolleinnehaverne i Skam, altså Noora, Eva, Vilde, Sana og Chris, så er det liten tvil om at de ser veldig ulike ut.  

Ser vi derimot på gutta i teaseren til sesong 3 av Skam, så ser de nesten helt like ut: Bredskuldra, definerte og veltrente. Burde ikke det vært et tema i debatten etter teaseren ble sluppet? Eller venter vi med kroppspressdebatten til jentene står i fokus igjen?


 

Vi kontaktet Håkon Moslet i NRK P3, som ikke ville kommentere saken. Moslet sier dette er en promo som NRK står 100 prosent inne for, og som han ikke har behov for å forsvare eller forklare.