hits

juli 2015

Maten du absolutt bør spise

Denne uken skrev treningsblogger Cornelis Elander et innlegg om «maten du ikke bør spise». Jeg er veldig imot slike fyfy-lister når det kommer til mat, og mener de kun bidrar negativt. Vi vet alle innerst inne hva man bør spise mest av, og hva man bør vente med til helga kommer. Likevel trenger vi tilsynelatende at bloggere forteller oss hva som er forbudt å spise. 

For å ha én ting sagt før vi begynner: Cornelis er uten tvil en mann som kan mye om trening. Dette er absolutt ikke et personlig angrep på Cornelis, som jeg har hørt at er både flink og hyggelig, men mer et forsøk på å minne dere om hva mat egentlig er:

Noe veldig, veldig godt.

Les også Silje Bjørnstads sitt innlegg om saken: Vær så snill, dropp maten-du-aldri-bør-spise-masetFikk litt godteri hver dag

Jeg var 19 år før jeg visste hva karbohydrater var. Hjemme hos oss spiste vi likevel alltid sunn, variert mat. Vi snakket bare aldri om det.

Vi fikk litt godteri hver dag til barne-TV, spiste potetgull på lørdagene og masse pølse når vi grillet i skogen. I skogen var vi forøvrig nesten hver eneste søndag, enten til fots eller på langrennsski, så jeg tror ikke mamma bekymret seg så voldsomt for de pølsene. En bit sjokolade fikk vi også (og da snakker jeg ikke om den dustete mørke sjokoladen det oppfordres til «å nyte» i dag).

Alt dette gikk kjempebra. Vi spilte håndball, fotball, badminton og masse slåball i gata. Verken søstrene mine eller jeg var overvektige.

- Du har lagt på deg!

Den dagen jeg lærte hva karbohydrater var, ble livet litt kjipere. Jeg hadde akkurat backpacket jorda rundt og fikk fortalt av en teit kollega at jeg hadde lagt på meg. Men jeg var lykkelig, forelska i verden (og i en fire-fem gutter jeg hadde møtt på turen) og mente han tok feil.

Likevel tenkte jeg at jeg måtte prøve å unngå disse karbohydratene fra nå av. For de var jo ikke bra for meg, fikk jeg høre. 

I tillegg lærte jeg at pølser var fulle av dritt, og at man i alle fall ikke måtte spise pommes frites for det var FRITERTE KARBOHYDRATER! Og da ble man i alle fall tjukk.

Da jeg flytta til London som 21-åring løp jeg masse på tredemølla, spiste kyllingfilet og drakk «vodka, lime and soda» på byen (akkurat som Nicole Scherzinger, og vi vet alle at hun er kjempetynn). Det funka jo forsåvidt fint, men det var ikke det jeg tenkte mest på. Jeg tenkte mest på at jeg skulle ønske at jeg aldri hadde lært hva karbohydrater var. Fordi plutselig visste jeg hvor mange kalorier det var i et glass appelsinjuice også. Eller om røde eller grønne druer var «sunnest». Og det var informasjon jeg ikke trengte.

Du lever bare én gang

Heldigvis tok det ikke lang tid før jeg innså at friterte karbohydrater faktisk er veldig godt. Og at livet er kort, og at man innimellom bare må slappe skikkelig av og spise litt pommes frites og burger. 

Så kjære Cornelis Elander, det er mulig du følger disse reglene. Det er mulig du aldri spiser pommes frites, burger og sjokolade. Men da synes jeg faktisk synd på deg.

For du skriver ikke at dette er mat man skal unngå når man ønsker å gå ned i vekt, altså i en begrenset periode. Du skriver heller ikke at dette er mat man bør begrense inntaket av. Nei, du skriver at dette er 10 ting du mener man ALDRI skal spise eller drikke.

Pommes frites, potetgull, burger, pølser, alkohol, brus, saft, bensinstasjonboller, sjokolade (med unntak av én bit mørk sjokolade innimellom) og riskaker (?!). 

Fem spørsmål til Cornelis

Alt dette vil du at vi skal unngå. Hele tiden. Og da har jeg bare fem spørsmål til deg:

1) Har du aldri drukket øl i sola i Barcelona med bestevennene dine? Ingenting kjøler ned som en iskald pils. Kanskje tar man litt for mange øl, til og med. Bare fordi man har det så hyggelig.

2) Har du aldri spist sjokolade i sofakroken sammen med kjæresten din på en vinterdag? Og jeg mener skikkelig sjokolade, sånn med masse sukker!

3) Har du aldri sittet på en pub søndags formiddag med de du liker aller best og spist en skikkelig greasy burger med pommes frites? Fordi når man har hatt det skikkelig gøy på byen, da trenger man en burger. Også trenger man vennene sine, slik at man sammen kan komme frem til hvem det var som var dreit seg ut aller mest kvelden før. Så ler man litt av det.

4) Har du aldri vært så sulten at du tror du skal grine, men så kommer du på at du har en pose potetgull i skapet? For jeg lover deg, INGENTING smaker så digg som potetgull da!

5) Har du aldri vært på skitur med fine folk og grillet pølse rundt bålet? Kanskje tar man seg en øl til og med. Litt sjokolade også.

Cornelis, jeg oppfordrer deg til å prøve disse tingene. Fordi mat er ikke fyfy. Det er ikke noe man må kontrollere, passe på eller være redd for. 

Mat er først og fremst noe veldig, veldig godt.