hits

november 2015

Den norske gentlemannen lever, han har bare modernisert seg

«Den norske gentlemannen er død,» skriver nyhetsjournalist i Bergensavisen, Aina Fladset.

Aina er fortvilet over at mange norske menn visstnok ikke «eier et snev av manerer». Dette utsagnet baserer hun delvis på en opplevelse på bybanen, der en mann på hennes alder satte seg i et tomt sete uten å tilby henne det først.

Tenke seg til, dere! Her står hun, ung og frisk jente på 24 år, også våger en MANN å ta det tomme setet ? Rett foran ansiktet på henne!

Hvor er husmoren?

Innlegget har skapt et enormt engasjement på sosiale medier, og det er, ikke overraskende, mange menn som er fornærmet. Jeg skal innrømme at jeg sjelden er enig med fornærmede, hissige menn i kommentarfeltet (i alle fall når det gjelder kvinnesaker), men akkurat i dette tilfellet er det faktisk flere som har gode poeng. Denne karen er et godt eksempel:

«Hvor er husmora, hun som var hjemme og passet unger, vasket hus, klær og lagde middag når mannen kon hjem fra jobb?»

Mannen har et poeng, Aina. Og det er akkurat derfor jeg er nødt til å svare på innlegget ditt.

At kvinner i 2015 skal forvente at menn skal åpne dører for dem, betale restaurantregninger og tilby dem tomme seter på bussen, er faktisk akkurat like urimelig som at menn skal forvente at kvinner skal vaske huset, passe barna og lage middag hver eneste dag.

Innlegget ditt provoserte meg minst like mye som det provoserte mennene i kommentarfeltet. La meg gjøre én ting klinkende klart:

JEG VIL IKKE AT MENN SKAL BEHANDLE MEG SOM EN PRINSESSE!

Don åpner døra for Betty, men ligger med sekretæren. Akkurat som en ekte 50-talls-gentleman.

Gratis middag som egentlig ikke er gratis

Aina refererer til sørstatene i USA, til «et univers hvor bildører åpner seg, jenter uten unntak går inn i et rom først og restaurant-regninger bare forsvinner i løse luften». Denne oppførselen synes hun ikke hun finner hos de fleste norske menn.

«Ikke kom her med en unnskyldning om likestilling,» skriver Anja videre.

Og det er da jeg kjenner jeg blir ordentlig provosert! For jo, visst f... skal jeg snakke om likestilling.

Si meg, Aina: Hvordan står det til med likestillingen i sørstatene? Jobber damene full stilling? Tjener de like godt som menn? Hvem har hovedansvaret for barn og hus?

Norge er et av verdens mest likestilte land, melder NRK. Det viser rapporten Global Gender Gap, utført av World Economic Forum.

USA ligger på 28. plass, etter å ha falt åtte plasser ned.

Én ting er sikkert: Jeg betaler gladelig restaurantregninga hver eneste gang, hvis det betyr at jeg kan jobbe fulltid, tjene like godt som mine mannlige kollegaer OG slippe å ta husvasken selv hver eneste fredag.

20 år etter den påspanderte middagen

Jeg har ikke bodd i sørstatene i USA, så jeg kan ikke uttale meg om hvordan det er å være kvinne der. Men jeg har bodd i London i seks år, et land som for øvrig ligger på 18. plass på listen over verdens mest likestilte land, altså langt etter Norge, men fortsatt godt foran USA.

Der var det også mange menn som åpnet dører, betalte regninger og lot damene gå inn i rommet først.

Jeg ville ikke være sammen med noen av dem. Og vet dere hvorfor?

Fordi jeg så hvordan damene deres hadde det 20 år etter den første påspanderte restaurantmiddagen. Jeg så hvordan de hadde det da de satt der med tre barn i et flott hus i utkanten av London. Jeg så at de var tvunget til å jobbe deltid, fordi skolene hadde foreldremøter midt på dagen (det var jo så praktisk siden de fleste mødrene var hjemmeværende) og fordi deres inntekt utgjorde knapt en tusenlapp mer enn barnehageavgiften.

Det var jo mer praktisk for dem å være hjemme, ikke sant? Så kunne mannen, som på dette tidspunktet tjente godt over én million, ta seg av jobbingen.

Det var bare én ting som ikke var fullt så praktisk. Nemlig at de ikke hadde råd til å skille seg, skulle de ville det. For det var mannen som eide nesten alt, mannen som tjente alle pengene og mannen som hadde oppspart pensjon.

Så da måtte de bare bli.

Men heldigvis fikk de gå først inn i rommet når de var i pene selskap.

Gentlemannen lever i beste velgående

Sånn vil jeg ikke ha det. Ikke nå, og ikke om 20 år.

Derfor har jeg funnet meg en moderne gentlemann. For den norske gentlemannen er ikke død, Aina. Han har bare modernisert seg.

Den norske gentlemann er nemlig en fryktelig opptatt mann. Han vasker badet, henter barna i barnehagen og lager middag, samtidig som han hugger ved, bærer de tyngste bæreposene og spanderer romantiske middager i ny og ne, bare for å være snill.

Jeg ser mange slike menn hver eneste dag. Og vet du hva? De blir slitne de også. Spesielt etter en lang dag på jobb.

Så hvis den moderne gentlemannen rekker å sette seg på det tomme bussetet før meg, så unner jeg ham det.Betty får i alle fall påspandert middag.

Vil du eie bildene dine? Ikke del dem på sosiale medier

Nyheten om at Snapchat eier bildene våre har opprørt en rekke mennesker denne helgen. Egentlig burde det verken vært overraskende eller opprørende for noen, men det er det altså. De har nemlig helt glemt at vi har vært gjennom dette før. Likevel omtales det som en «sjokk-oppdatering».

Så nå er folk sinte. De har sett på Snapchat som en gavepakke, der de kan følge Bieber, se morsomme videoer og sende naken-snaps. Alt var liksom lov i en verden der bilder og videoer har en levetid på maks 10 sekunder.

Nå er ikke Snapchat en gavepakke mer. Folk har nemlig innsett at det (naturligvis) ikke er helt risikofritt å «snappe» alt man kommer over. Så de avinstallerer, og bestemmer seg for å gå tilbake til Instagram. Nå skal ingen få gleden av å få tilsendt femsekundersbilder av maten de spiste til middag eller ungene som danser på stuegulvet. Sånn må det bli.

Husker dere ikke at vi har diskutert dette før? Det var nemlig samme styret da Facebook kjøpte Instagram, og endret brukervilkårene slik at de offisielt eide alle Instagram-bildene. Da ble folk like sinte, like opprørte og like sjokkerte. Aldri mer skulle de legge ut bilder av barna sine, for de kunne jo bli misbrukt! Aldri mer skulle de dele nydelige bilder fra naturen, for Facebook kunne jo bare bruke de i reklamer uten å betale en krone!

Tenke seg til!Hva med å tenke litt nytt denne gangen? Hva med å innse at ALT som deles på sosiale medier er utenfor din kontroll? Hva med å heller lære seg til å vurdere nøye hva man legger ut, slik at man slipper å være urolig for å ha delt for mye?

Snapchat var nok for mange et sted der det var lov å dele litt ekstra. Det man vurderte som upassende innhold på Facebook eller Instagram, var lov å dele på Snap. Der forsvant jo alt etter få sekunder, og man kunne selv bestemme hvem som skulle se det. Derfor var vi litt mer ukritiske, ikke sant? Det var jo bare gøy!

Når vi nå får vite at Snapchat faktisk kan gjøre hva de vil med disse bildene, så sprer uroen seg. Og mens tenåringen kanskje angrer på et par nakenbilder, så stresser trebarnsmoren med at badebildet av treåringen kan havne i uønskede hender.

For å si det sånn: Jeg unnskylder tenåringen lenge før jeg unnskylder trebarnsmoren. For nå kjenner jeg faktisk at det er på tide å si ifra.

Nei, jeg har ikke barn. Nei, jeg vet ikke hvordan det er å være så stolt av et annet menneske at man nesten sprekker. Nei, jeg vet ikke hvor lyst man da har til å dele denne stoltheten med andre.

Men jeg vet dette: Deler du bilder av barna dine på sosiale medier, så tar du en sjanse.

Jeg vet også at barn opplever foreldres Facebook-deling som tidvis slitsomt og flaut, og Datatilsynets Guro Skåltveit mener foreldre bør være kritiske til hva man legger ut og alltid spørre barna om lov. Jeg spør meg selv om hvilke forutsetninger en 9-åring har for å kunne ta det valget, men anbefalingen fra ekspertene er altså at man skal spørre.

I lys av det jeg vet, så har jeg et helt nytt forslag: Ikke del bilder av barn. Ikke av naboens, ikke av bestevenninnas og ikke av dine egne.

For det er ditt ansvar som voksen å sørge for at disse bildene ikke blir misbrukt. Og så snart bildene er ute på sosiale medier har du ikke mulighet til å følge opp det ansvaret.

Så snart bildene er ute på sosiale medier er de nemlig ikke dine mer.